2,5 milyon kurban derisini çöpe at, 120 milyon dolarlık deri ithal et

Hayvan Derisi İsrafı ve Deri Sektörü

Konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye sektörlerinin yüzlerce ürüne dönüştürdüğü hayvan derisi, onlarca sektörün ana ham maddesidir. Ancak her yıl Kurban Bayramı’nda çöpe atılan deriler, ülkenin yılda 120 milyon dolarlık ham deri ithal etmesine neden oluyor.

Deri sektöründe yıllık 2 milyar dolarlık ihracat yapılmasına rağmen, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban derilerinin büyük bir kısmı israf ediliyor.

Kurban kesimi geleneğe dönüşen bir ibadettir ve bu süreçte milyonlarca büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesilmektedir. Ancak, kurban derilerinin ve sakatatlarının alıcı bulamaması nedeniyle büyük bir israf yaşanmaktadır.

Özellikle belediyeler ve özel sektör temsilcileri üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği sürece, bu israfın önüne geçilemeyecektir.

Deri konfeksiyon ürünlerinde ise katma değer yüksektir ve ihracat potansiyeli oldukça yüksektir. Ancak, ham derinin israfa yol açması sektör temsilcilerini üzmektedir.

Deri sektörü, kurban derilerinin daha verimli bir şekilde işlenmesi ve değerlendirilmesi durumunda ekonomiye büyük katkı sağlayabileceğini ifade etmektedir.

Deri işi yapan iş adamları, kurban derilerinin israfının önüne geçilmesi durumunda ithalatın azaltılabileceğini ve ülke ekonomisine katkı sağlanabileceğini belirtmektedir.

Deri sektörü, kurban derilerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesinin, yerli kaynakların kullanılması ve yerli üretim gücünün artırılması için büyük bir fırsat olduğunu vurgulamaktadır.

Sektör temsilcileri, israfın boyutunu gördüklerini ve bu konuda çözüm üretmeye hazır olduklarını belirtmektedir.

Farklı ülkelerden gelen vicdan sahipleri ise, İsrail’e karşı adım atmaya hazır olduklarını ifade ederek gemilerle harekete geçmiştir. Bu süreçte herkesin desteği ve işbirliği beklenmektedir.

Related Posts

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -12 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında uzayan tarife müzakereleri ve artan jeopolitik gerilim endişeleriyle İngiltere hariç negatif bir seyir izleniyor.

Trump’tan Powell’a tepki: Faiz tam puan düşmeli

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki iki hafta içinde bazı ülkelere tarifeleri ve ticaret koşullarını içeren resmi anlaşma mektupları göndereceklerini söyledi. “Kabul etmek zorunda değilsiniz” diyen Trump, Çin ile yapılan anlaşmadan memnuniyetini dile getirdi ve Japonya ile Güney Kore dahil 15 ülke ile görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Şer ittifakının Türkiye paniği! Ankara’nın Pakistan ve AB iş birlikleri endişeye sebep oldu?

Türkiye’nin uluslararası arenadaki askerî ve siyasi iş birlikleri dostlarını sevindirdiği kadar düşmanlarını da paniğe sevk ediyor. Son olarak Türkiye’nin Pakistan ile yaptığı askerî iş birliği İsrail basınında geniş yer buldu. İsrail basını, “Türkiye-Pakistan iş birliği giderek güçleniyor ve bu ittifak Levant’a (Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler anlamına geliyor) dayandı. Kudüs’ten Washington’a kadar bütün ülkelerde alarm zilleri çalınmalı” dedi. Pakistan ile yapılan iş birliğinin İsrail için

ABD-Çin anlaşması ve sürpriz enflasyon verisi sonrası piyasalarda ralli başladı

ABD ile Çin’in tarifeler konusunda uzlaşmaya varması ve ABD’de TÜFE’nin beklentilerin altında kalması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Vadeli endeksler yükselişe geçerken Avrupa borsaları da pozitif seyir izliyor. Faiz indirimi beklentisi yeniden gündeme geldi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (11 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 değer kazanarak 9.676,22 puana yükseldi. Dün 9.659,31 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 0,38 puan azalışla 9.658,93 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …