Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Pınar Eczacıbaşı kimdir, neden öldü? Pınar Eczacıbaşı kaç yaşındaydı?

Pınar Eczacıbaşı kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İş dünyasının tanınan isimlerinden biri olan Pınar Eczacıbaşı, Eczacıbaşı ailesinin üçüncü kuşak temsilcileri arasında yer aldı. Eğitimini Işık Lisesi’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde New Hampshire Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansı yaptı. İş yaşamına Eczacıbaşı İlaç’ta başlayan Eczacıbaşı, bankacılık ve yatırım alanlarında da çeşitli görevler üstlendi. 2004 yılında GP-Trust adlı yatırım danışmanlığı şirketini kurdu. Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucuları arasında yer aldı ve Avrupa Yatırım Fonu ile çeşitli girişimlerde bulundu. Kültür ve sanat alanında da faaliyet gösterdi. Peki, Pınar Eczacıbaşı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.

İŞKUR sitesi çöktü mü, sorun mu var? 5 Mayıs “iskur.gov.tr” çökme raporları!

Türkiye’nin en önemli istihdam platformlarından biri olan İŞKUR’un resmi sitesi “iskur.gov.tr”, 5 Mayıs 2025 tarihinde kullanıcıların yoğun şikayetleriyle gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı’nın 3.658 işçi alımı başvurusunun başlamasıyla birlikte siteye erişim sorunları yaşandığı, bağlantı hataları ve yavaşlamalar nedeniyle kullanıcıların iş başvurusu yapamadığı bildiriliyor. Sosyal medyada, özellikle X platformunda, “İŞKUR sitesi çöktü” paylaşımları hızla yayılıyor. Peki, 5 Mayıs İŞKUR sitesi çöktü mü, sorun mu var?

HIDIRELLEZ BEREKET RİTÜELİ 2025 || Hıdırellez bereket kesesi nasıl yapılır, ne konur? Hıdırellez’de bereket için ne yapılır?

Hıdırellez bereket ritüeli, merakla beklenen günün gelmesiyle araştırılan konulardan biri. Halk arasında yaygın olan inanca göre darda kalan kişilere yardım ve kılavuzluk eden, bolluk ve bereket getiren Hızır Peygamber ile suların koruyucusu İlyas Peygamber, her yıl bir defa buluşuyor. Baharın müjdecisi olarak da kabul edilen Hıdırellez günü diler ve dua etmek isteyenler, bazı ritüelleri de yerine getirecek. Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de Hıdırellez bereket (para) kesesi. Peki Hıdırellez bereket kesesi nasıl yapılır, ne konur? Hıdırellezde bereket için ne yapılır? İşte Hıdırellez bereket kesesi yapımı…

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

‘En değerli emek çocuk yetiştirmek’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Yeryüzünde verilen en değerli emeklerden biri, çocuk yetiştirmektir” denildi.

TÜBİTAK sergisi Demirören Medya ve Teknoloji MTAL’de

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlemiş olduğu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sergisi kapsamında araştırma, tasarım ve inceleme türlerinde 46 öğrencinin hazırladığı 18 proje sergilendi. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan sergiyi farklı okullardan öğrenciler de ziyaret edebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir