Rahim ağzı kanseri hakkında bilmediğiniz gerçekler: Kimler daha fazla risk altında?

Rahim ağzı (serviks), kadınlarda en sık görülen kanserler arasında dünya genelinde 4’üncü; Türkiye’de ise 10’uncu sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine atıfta bulunulan açıklamada, 2022’de dünya genelinde 662 bin 301 serviks kanseri vakasının tespit edildiği, aynı yıl içinde 348 bin 874 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı. Bu durumun, serviksi kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en yaygın 4’üncü nedeni haline getirdiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Öğr. Gör. Bengü Aksoy, bu hastalığa yol açabilecek önemli risk faktörlerini sıraladı.

Sigara ve Human Papilloma Virüs’ün (HPV) bu kanserde etkili rol oynadığından bahseden Aksoy, şunları kaydetti:

“Sigara, birçok kanser türünün gelişiminde önemli bir rol oynar. Rahim ağzı kanseri de bunlar arasında. HPV enfeksiyonunun, serviks kanserinin en önemli nedenlerinden biri. Birden fazla partner, cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini artırarak serviks kanseri riskini yükseltir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kadınlar, sistemin zayıflaması nedeniyle daha yüksek risk altında. Ailede serviks kanseri öyküsü bulunan bireyler de genetik faktörler nedeniyle daha yüksek risk taşır. Çok sayıda doğum yapmak, yetersiz ve dengesiz beslenme de kanser riskini artırabilir.”

“Tarama testleri kanserin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olur”

Aksoy, serviks kanserinin genellikle erken evrelerde belirti vermediğini, bu nedenle düzenli yapılan jinekolojik muayeneler, pap smear ve HPV tarama testlerinin, kanserin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olduğunu ve tedavi şansını büyük ölçüde artırdığını bildirdi.

Türkiye’de 30-65 yaş arası kadınlar için HPV-DNA testi uygulandığını hatırlatan Aksoy, bu testlerin Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak sunulduğunu kaydetti.

Serviks kanserinin belirtilerine değinen Aksoy, “Vajinal akıntının miktarında artış, renginde değişiklik veya kokusunda farklılaşma, adet dönemi dışında lekelenme tarzında kanamalar, adet kanamalarının daha uzun sürmesi veya şiddetinin artması, kadınların dikkat etmesi gereken durumlar arasında. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama ve ağrı hissedilmesi, ayrıca menopoz sonrası kanama görülmesi de rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir” ifadelerini kullandı.

Bu kanserden korunmanın başlıca yollarından bahseden Aksoy, “HPV aşısı, özellikle 9-14 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması gereken en önemli korunma yöntemi. Düzenli tarama testleri yaptırmak da çok önemli. Bunun dışında, güvenli cinsel ilişki ve sünnet gibi diğer koruyucu önlemler de riskleri azaltabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, kadınların sağlıklarını korumak için her 5 yılda bir tarama testlerini yaptırması ve risk faktörlerinden kaçınması tavsiyelerinde bulundu.

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.