Sahte içkiye dikkat: ‘İlk 24 saat çok önemli’

Sahte İçki Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Farmakolog Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içki kullanımı durumunda yapılması gerekenleri açıkladı.

Prof. Dr. Usta, satın alınan içkinin sahte alkolden yapılıp yapılmadığının tüketilirken anlaşılamayacağını belirtti. Hem metil alkol (metanol) hem de etil alkolün (etanol) renksiz ve kokusuz olduğunu vurgulayan Usta, sahte içkilerde genellikle metanol kullanıldığını dile getirdi. Sahte içki tüketimi durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

’10 DAKİKADA KANA KARIŞIYOR’

Metanolün çok zehirli bir madde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, küçük miktarlarda bile zehirlenmeye yol açabileceğini belirtti. Metanolün kana hızla karıştığını ve vücuttan atılmasının zor olduğunu ifade etti. Metanolün karaciğerde büyük zararlara yol açtığını ve ölümcül olabileceğini aktardı.

Sahte alkollü içkilerin tüketilmesinin ardından ilk 24 saat içerisinde herhangi bir yan etki görülmeyebileceğini ancak bu durumun zehirlenme olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Usta, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini ve gerekli tedavinin yapılması için sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içkilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Sağlıklı yaşam için güvenilir içki tedarikine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”