Ali Öz’ün fotoğraf arşivi Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı

Ali Öz’ün 5 Bin Fotoğrafı Salt Araştırma’da Çevrimiçi!

Fotoğrafçı ve foto muhabiri Ali Öz, arşivinde bulunan 5 bine yakın fotoğrafı, Salt Araştırma tarafından çevrimiçi erişime açıldı. Salt Araştırma’nın Kent, Toplum ve Ekonomi Arşivi’ne eklenen koleksiyon, Türkiye’nin toplumsal ve mekansal dönüşümünü 1978’den 2000’lerin başlarına kadar belgeliyor.

Arşivde ağırlıklı olarak siyah-beyaz insan odaklı fotoğraflar bulunuyor. Karadeniz’deki yaylalarda çalışan kadınlardan Toroslar’da hayvancılık yapan yörüklere, Zonguldak’taki maden işçilerinden İzmir’deki balıkçılara, Adana’da pamuk tarlasında çalışanlardan İstanbul’da boyacılık yapan çocuk işçilere kadar geniş bir yelpazede işçi sınıfının yaşam mücadeleleri detaylı bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Özellikle 1980’lerde İstanbul’daki gecekondu yıkımları ve Tarlabaşı Bulvarı çalışmaları nedeniyle değişen Beyoğlu, arşivde öne çıkan konulardan biri. Bu fotoğraflar, geniş bir coğrafyada birey hikayeleri ve toplumsal değişimleri kayıt altına alıyor, Türkiye’nin sosyo-kültürel ve kentsel dokusunu yansıtan önemli bir görsel kaynak niteliği taşıyor.

Ali Öz, 1954 yılında doğmuş olup Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümü’nden mezun olmuştur. Kariyerine 1978 yılında başlayan Öz, basın fotoğrafçılığında uzun yıllardır çalışmaktadır ve halen serbest foto muhabirliği yapmaktadır.

Related Posts

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

EGM emniyet müdürü atama açıklaması! Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 2025 yılı genel atama döneminde Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesindeki personelin atamalarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından ve resmi web sitesinden yapılan açıklamayla, atamaların tamamlandığı ve yeni görev yerlerinin belirlendiği bildirildi. Peki, Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

İsrail NATO ülkesi mi? İsrail ve İran NATO üyesi mi?

İsrail ve İran NATO ülkesi mi sorusu, savaşı yakından takip eden pek çok kişinin kafasındaki soru işareti olmaya devam ediyor. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), 4 Nisan 1949’da 12 kurucu ülkenin katılımıyla kurulmuş uluslararası bir askeri ittifaktır. Günümüzde (2025 itibarıyla) 32 üye ülkesi bulunmaktadır. Peki, İran ve İsrail NATO ülkesi mi? NATO ülkeleri kimler? İşte, o ayrıntılar

AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne? Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı?

AYT 2025’te karşılaşılması dolayısıyla merak konusu oldu. Adaylar, ultrason ve tomografi arasında kalarak iki seçenekten birisini tercih etti. Peki, Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne?

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Etkinlik haftasında çocuklarla beraber

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Cumhuriyet Ortaokuluna sürpriz ziyaret gerçekleştirerek öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin ardından Mado Kadriye Kanbur İlkokulunu ziyaret etti ve öğrencilerin etkinliklerine katıldı.