Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

Bakanlık stratejisini açıkladı! 3 ayda 1 trilyon lira iç borçlanma planı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz-eylül döneminde 906,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 1 trilyon 74,3 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. BAKANLIK 3 AYLIK STRATEJİSİNİ AÇIKLADI Bakanlık, gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma …

Brent petrol haftaya sınırlı düşüşle başladı

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varili ticaret anlaşmalarının iyimserliği ile 66,56 kadar düştü.

Garanti BBVA’dan zam kararı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe ara zam beklentileri arttı. İlk zam haberi Garanti BBVA’dan gelirken, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarda yüzde 12,5 ila yüzde 15 seviyesinde artışa gidileceği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük düzeyine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Mayıs itibarıyla yıllık enflasyonun son 3.5 yılın en düşük seviyesine indiğini belirterek, programlı ve kararlı adımlarla yıl sonunda enflasyonun yüzde 20’lere gerilemesini beklediklerini söyledi.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.

Türkiye’nin petrol ithalat ve ihracat verileri açıklandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Nisan 2025 dönemi için yayımladığı “Petrol Piyasası Sektör Raporu”, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatında artış, ihracatında ise azalma olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, en çok ham petrol ve …