Çelik piyasasında “aşırı kapasite” endişesi

OECD: Küresel Çelik Piyasası Aşırı Kapasite Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son olarak OECD Çelik Görünümü 2025 raporunu paylaştı. Rapor, küresel çelik piyasasının mevcut durumunu tehlikeli olarak tanımlayarak, devam eden aşırı kapasite artışının piyasada riskleri artırdığını belirtiyor.

Rapora göre, küresel çelik kapasitesinin 2027 yılına kadar 165 milyon ton artması öngörülüyor. Bu kapasite artışının yüzde 60’ı, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklanacak. Ancak, talep artışının kapasite artışını karşılayamayacağı öngörülüyor.

Öngörüler, çelik kapasitesinde beklenen hızlı büyümenin arz-talep dengesini daha da bozacağını ve 2027’ye kadar 721 milyon tonluk bir arz fazlalığı olacağını gösteriyor. Bu aşırı kapasite, OECD ülkelerinin 2024’teki toplam çelik üretiminden 290 milyon ton daha fazla seviyede bulunuyor.

Çelik talebinin düşük kalması ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e kadar gerilemesinin beklendiği bu durum, piyasadaki oyuncuların karlılıkları, yatırım planları, istihdam ve karbon azaltım politikaları üzerinde baskı oluşturabilir.

Çin’in Çelik Sübvansiyonları Piyasada Dengeyi Bozuyor!

OECD tarafından belirtilen verilere göre, birçok OECD dışı ülkede yüksek seviyede çelik sübvansiyonu ve çeşitli politika bozulmaları, çelik üretimindeki dengesizliğin ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Özellikle Çin’in çelik sübvansiyon oranı, firma gelirlerinin yüzdesi olarak ölçüldüğünde, OECD ülkelerindeki seviyenin 10 katına denk geliyor.

Çin’in çelik ihracatındaki ciddi artışlar, OECD ekonomilerinde çelik piyasasında bozulmalara yol açarken, dumping önlemlerinde de önemli artışlar görülüyor.

OECD ülkelerindeki çelik şirketlerini olumsuz etkileyen piyasa bozulmaları, şirketlerin karlılığını düşürüyor ve büyük çaplı iş kayıplarına neden oluyor.

OECD’nin önerileri arasında, yapısal reformların hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliği ve adaletli rekabet ortamı için devlet destekli önlemlerin alınması, düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hızlandırılması yer alıyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektördeki aşırı kapasite sorununun ve bunu tetikleyen politikaların acilen ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel çelik piyasalarının düzgün işlemesi için adil rekabeti yeniden sağlayabilir, dünya genelinde daha verimli ve sürdürülebilir bir çelik sektörüne ulaşabiliriz” dedi.

Related Posts

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -12 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında uzayan tarife müzakereleri ve artan jeopolitik gerilim endişeleriyle İngiltere hariç negatif bir seyir izleniyor.

Trump’tan Powell’a tepki: Faiz tam puan düşmeli

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki iki hafta içinde bazı ülkelere tarifeleri ve ticaret koşullarını içeren resmi anlaşma mektupları göndereceklerini söyledi. “Kabul etmek zorunda değilsiniz” diyen Trump, Çin ile yapılan anlaşmadan memnuniyetini dile getirdi ve Japonya ile Güney Kore dahil 15 ülke ile görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Şer ittifakının Türkiye paniği! Ankara’nın Pakistan ve AB iş birlikleri endişeye sebep oldu?

Türkiye’nin uluslararası arenadaki askerî ve siyasi iş birlikleri dostlarını sevindirdiği kadar düşmanlarını da paniğe sevk ediyor. Son olarak Türkiye’nin Pakistan ile yaptığı askerî iş birliği İsrail basınında geniş yer buldu. İsrail basını, “Türkiye-Pakistan iş birliği giderek güçleniyor ve bu ittifak Levant’a (Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler anlamına geliyor) dayandı. Kudüs’ten Washington’a kadar bütün ülkelerde alarm zilleri çalınmalı” dedi. Pakistan ile yapılan iş birliğinin İsrail için

ABD-Çin anlaşması ve sürpriz enflasyon verisi sonrası piyasalarda ralli başladı

ABD ile Çin’in tarifeler konusunda uzlaşmaya varması ve ABD’de TÜFE’nin beklentilerin altında kalması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Vadeli endeksler yükselişe geçerken Avrupa borsaları da pozitif seyir izliyor. Faiz indirimi beklentisi yeniden gündeme geldi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (11 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 değer kazanarak 9.676,22 puana yükseldi. Dün 9.659,31 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 0,38 puan azalışla 9.658,93 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …