Gaziantep’te Kadınlar Sedef Kakma Sanatını Yaşatıyor

Gaziantep’te Sedef Kakma Sanatıyla Kadınlar Güçleniyor

Gaziantep’te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, el emeği göz nuruyla ahşap işlemeler yapıyor.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sedef kakma, Gaziantep’te kadın ustalar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan sedef kakma işlemeciliğinin Gaziantep patentine sahip olan kadınlar, ahşap parçalara tasarım ve işlemler yaparak hayat veriyor. Şahinbey Belediyesi’nin desteklediği bu sanat kurslarında kadınlara sedef kakma sanatı öğretiliyor.

Hasan Güzel Gençlik Merkezi’nde açılan sedef kakma kursu, kadınların ilgisini çekmeye devam ediyor. Merkezde bulunan kadın ustalar, geçmişten günümüze gelen bu sanatı öğrenerek ahşap ürünlere şekil veriyorlar. Kursa katılan kadınlar, önce ahşap parçalarını şekillendiriyor, ardından çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler oluşturuyorlar. El emeğiyle hazırlanan ürünler arasında çeyiz sandığı, el aynası ve hediye sandığı gibi farklı ürünler bulunuyor.

Kursiyerler, tamamladıkları ürünleri sevdiklerine hediye edebildikleri gibi sosyal medya üzerinden de satarak aile ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar. Usta öğretici Mustafa Kaya, kadınların verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi olup gelir elde ettiklerini vurguluyor. Sedef kakma sanatının devamı için büyük çaba sarf edildiğini belirten Kaya, kursiyerlerin becerileri sayesinde bu geleneksel sanatın yaşatılmasına katkı sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, sedef kakma sanatını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ve ailesine katkıda bulunmak istediğini ifade ediyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra bu sanatın kendisine keyif verdiğini belirten Yenilmez, kurs imkanı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletiyor. Diğer bir kursiyer Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma işleme kursunun kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Gaziantep’te sedef kakma sanatını yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla açılan kurslar, kadınların el becerilerini geliştirme, aile ekonomilerine katkıda bulunma ve geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarma fırsatı sunuyor.

Related Posts

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Brent petrolde son durum ne? (9 Temmuz 2025)

Dün 70,20 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 69,53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,1 azalarak 69,47 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …