Gordion Antik Kenti’nde büyük keşif: 47’nci tümülüs gün ışığına çıkarıldı

“`html

Gordion Antik Kenti’nde Önemli Kazı Keşfi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Frig uygarlığının kalbi olan Gordion Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılarda, 47’nci tümülüs T26’da 3,1 metreye 2,8 metre ölçülerinde bir ahşap mezar odasının bulunduğunu açıkladı.

Bakan Ersoy’un Açıklamaları

Gordion’da düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Ersoy, Anadolu’nun medeniyetler açısından önemine dikkat çekerek, “Kazı sürelerinin 12 aya uzatılması ve uluslararası kazıların da bu süreçte yer almasıyla, Türk bilim insanlarının yönetiminde bir arkeoloji dönüşüm sürecine girmiş durumdayız.” dedi.

Ersoy, yoğun mali ve lojistik yardımlar ile kazı, restorasyon ve koruma çalışmalarında tarihi eserleri yeniden gün yüzüne çıkardıklarını da vurguladı.

Gordion’un arkeolojik sürecinin 131 yıl önceki Berlin-Bağdat demiryolu inşaatı ile başladığını belirten Ersoy, “Bugüne kadar tam 46 tümülüste kazı yapıldı. Anıtsal Frig mimarisi ve MÖ 800 yılına kadar uzanan tarihi buluntular, Frig uygarlığının izlerini taşıyan bu antik kenti değerli kılıyor.” şeklinde konuştu.

UNESCO ve Geleceğe Miras Projesi

Bakan Ersoy, Gordion’un 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak kaydedildiğini belirterek, “Geleceğe Miras” projesinin bu antik kentteki çalışmalara nasıl katkı sağladığını paylaştı. Ayrıca, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yücel Şenyurt‘un 2024 yılında koordinatör kazı başkanı olarak atanacağını duyurdu.

Gordion Antik Kenti T26 Tümülüsü

Önemli Buluntular

Bakan, T26 tümülüsünde yapılan kazılarda elde edilen eserlerin önemine değinerek, toplamda 88 metal parça, büyük kazanlar ve duvarlarda bulunan bronz kapların neredeyse tümünün sağlam olarak gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Bu buluntuların, Midas Tümülüsü’nden sonra en yoğun grup olduğunu ifade eden Ersoy, bu durumda mezar odasındaki kişinin, Gordios ve Midas gibi kraliyet ailesinden biri olabileceğini düşündüklerini söyledi. “Bu yıl içinde buluntuların sergilenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Uzman Ekiplerle Koruma Süreci

Bakan Ersoy, T26 tümülüsünde ortaya çıkan eserlerin, uzman ekiplerle Ankara’daki Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’na taşındığını ifade ederek, bu süreçte titiz bakım ve koruma işlemlerinden geçirildiğini kaydetti. Böylece bu eserlerin tarihsel ve kültürel değerlerinin korunacağına inandığını belirtti.

Kazı Buluntuları

Yeni Projeler ve İstihdam

Gordion Kazı Başkanlığı’nın kuruluşu ve “Geleceğe Miras” projesinin getirileri üzerine konuşan Ersoy, bu kapsamda yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçların kendisini son derece mutlu ettiğini dile getirdi.

Bakan, “2024 yılında arkeolojik çalışmalarda 5 binden fazla kişiye istihdam sağladık. Elde edilen buluntuların sayısı ise 6 binin üzerine çıktı.” diyerek projenin geniş kapsamına dikkat çekti.

Ersoy, geçmişte kazı sürelerinin oldukça kısıtlı olduğunu belirterek, şu anda Türkiye genelinde yıllık boyunca kazı çalışmaları yapılabildiğini bildirdi. Böylece Türk arkeolojisinin gelişim hızının arttığını vurguladı.

Son Sözler

“Geleceğe Miras” projesinin başarısının ülkenin kültürel ve turizm alanındaki potansiyeline katkı sağladığını söyleyen Ersoy, emeği geçen tüm uzmanlara teşekkür etti ve geçmişe ışık tutmak için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Ankara Valisi Vasip Şahin de Gordion’un tanıtımına katkı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı ve bu bölgenin turizm merkezi haline gelmesi için gereken desteklerin sağlanacağını ifade etti.

Bakan Ersoy ve beraberindekiler, T26 tümülüsünde bulunan eserleri inceledikten sonra Midas Tümülüsü’nde de değerlendirmelerde bulundu.

“`

Related Posts

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 13 Haziran Cuma hata / arıza raporu: 24 saatlik veriler yayınlandı!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki dün akşam saat 21.44’te 5 hata bildirimi yapıldı. Ardından da büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 13 Haziran Cuma Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 13 Haziran Cuma yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

AÖF yaz okulu kayıt tarihleri 2025 | Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? Kayıt takvimi yaklaşıyor!

AÖF yaz okulu sınav ve kayıt tarihleri 2025, öğrencilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri 20224-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıtları haziran sonunda başlayacak. Lisans ve ön lisans final sınavları sonrası başlayacak olan AÖF yaz okulu kayıtları, ders seçimi ve ödemeler gerçekleştikten sonra tamamlanacak. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından gerçekleşecek. Yaz okulu ve öğrenci kılavuzları www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi kılavuzlar bağlantısından indirilebilecek. Peki, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu sınav tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

TR YÖS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları nereden öğrenilir?

TR YÖS sınav sonuçları tarihi, ilgili oturuma katılan adaylar tarafından araştırılıyor. Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı, 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştirildi. ÖSYM tarafından düzenlenen sınav Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça dillerinde yapıldı. TR-YÖS sonuçları 2 yıl boyunca geçerli olacak. Vakıf üniversiteleri de TR-YÖS sonuçları ile öğrenci kabul edebiliyor. Peki TR YÖS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları nereden öğrenilir? İşte ayrıntılar…

“Unutulmaz Bir Hafıza Mekânı: Atatürk Orman Çiftliği” sergisi, 11 Haziran’da sanatseverlerle buluşuyor

“Unutulmaz Bir Hafıza Mekânı: Atatürk Orman Çiftliği” sergisi, 11 Haziran’da sanatseverlerle buluşuyor

Yapay zeka eğitimde nasıl bir rol oynuyor?

Makine ve derin öğrenme gibi birçok teoriyi barındıran yüksek teknoloji ürünü yapay zeka, günümüz dünyasının en popüler araçlarından biri haline geldi. Bu teknoloji sağlıktan eğitime kadar birçok sektörü etkisi altına aldı.

Nazım Hikmet kimdir, ne zaman öldü, nereli? 3 Haziran 1963’te ne oldu? Nazım Hikmet şiirleri ve sözleri!

Türk edebiyatının “Mavi Gözlü Dev”i Nazım Hikmet Ran, romantik devrimci ruhu, serbest nazımın öncülüğü ve evrensel temalarıyla dünya edebiyatında iz bırakan bir şairdir. 15 Ocak 1902’de Selanik’te başlayan hayatı, 3 Haziran 1963’te Moskova’da sona eren Nazım Hikmet’in sürgünlerle, hapislerle ve mücadeleyle dolu yaşam öyküsü, eserleri ve unutulmaz sözleriyle hala milyonların kalbinde yaşıyor. Peki, Nazım Hikmet kimdir, ne zaman öldü, nereli? 3 Haziran 1963’te ne oldu? İşte, Nazım Hikmet’in hayatı, şiirleri ve sözleri!