Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Yurtdışından Gelen Patatesler Türkiye’de Kontrolden Geçirildi

Son 2 ay içerisinde Akdeniz üzerinden gemilerle Mersin limanına tonlarca tohumluk patates geldi. Gelen patatesler Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrollerde İskoçya menşeli 850 ton tohumluk, Hollanda menşeli 4 ayrı sevkiyatta 585 ton 400 kilogramı tohumluk bin 152 ton 150 kilogram, Almanya menşeli 150 ton patateste ’Potato leafroll polerovirus’ ve ’Tobacco rattle tobravirus’ tespit edildi. Tespit edilen ekseriya tohumluk toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Yeterli mi?

Yurtdışından gelen patateslerin virüslü çıkması dikkat çekerken, Türkiye’deki üretim miktarının yeterli olup olmadığını da akıllara getirdi. Fazla verim alınması, besin değerinin yüksekliği, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması, her iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilip tüketilen patateste Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon ton artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde başta olmak üzere sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da gerçekleştiriliyor. 10 ilde 6 milyon ton patatesin yaklaşık 5 milyon tonu üretiliyor. 6 milyon ton patates kişibaşına 70 kiloya tekabül ediyor. Kişi başına tüketiminin 52 kilograma kadar çıktığı patateste Türkiye’nin üretiminin kendinin yetecek kadar olduğu öğrenildi.

Zaman zaman farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen patateslerin genelde tohumluk olarak ülkeye getirildiği öğrenilirken bu miktarın üretimin yanında yüzde birlerde olduğu ifade edildi.

‘DIŞARIDAN GELMESİNE HİÇ GEREK YOK’

Patates üretimin yoğun olduğu Adana’da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurtdışından geliyor” dedi.

Patatesin İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine de dikkat çeken Doğan, “Eğer yurtdışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

TCMB, Çin Merkez Bankası ile swap anlaşmasını yeniledi

TCMB, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile ikili para takası anlaşmasının yenilendiğini açıkladı.

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -12 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında uzayan tarife müzakereleri ve artan jeopolitik gerilim endişeleriyle İngiltere hariç negatif bir seyir izleniyor.

Trump’tan Powell’a tepki: Faiz tam puan düşmeli

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki iki hafta içinde bazı ülkelere tarifeleri ve ticaret koşullarını içeren resmi anlaşma mektupları göndereceklerini söyledi. “Kabul etmek zorunda değilsiniz” diyen Trump, Çin ile yapılan anlaşmadan memnuniyetini dile getirdi ve Japonya ile Güney Kore dahil 15 ülke ile görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Şer ittifakının Türkiye paniği! Ankara’nın Pakistan ve AB iş birlikleri endişeye sebep oldu?

Türkiye’nin uluslararası arenadaki askerî ve siyasi iş birlikleri dostlarını sevindirdiği kadar düşmanlarını da paniğe sevk ediyor. Son olarak Türkiye’nin Pakistan ile yaptığı askerî iş birliği İsrail basınında geniş yer buldu. İsrail basını, “Türkiye-Pakistan iş birliği giderek güçleniyor ve bu ittifak Levant’a (Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler anlamına geliyor) dayandı. Kudüs’ten Washington’a kadar bütün ülkelerde alarm zilleri çalınmalı” dedi. Pakistan ile yapılan iş birliğinin İsrail için

ABD-Çin anlaşması ve sürpriz enflasyon verisi sonrası piyasalarda ralli başladı

ABD ile Çin’in tarifeler konusunda uzlaşmaya varması ve ABD’de TÜFE’nin beklentilerin altında kalması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Vadeli endeksler yükselişe geçerken Avrupa borsaları da pozitif seyir izliyor. Faiz indirimi beklentisi yeniden gündeme geldi.