“HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden yüzde 90 oranında korumaktadır”

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü tarafından tetiklendiğini ve erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Naki, düzenli testler ve HPV aşısının hastalığı önlmede etkili olduğunu belirtirken, kadınları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Rahim ağzı kanserinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Naki, özellikle HPV enfeksiyonunun tedavi edilmediğinde kansere dönüşebileceğine dikkat çekti. Hastalığın belirtilerinin genellikle olmadığını söyleyen Prof. Dr. Naki, düzenli kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

Tarama ve Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Prof. Dr. Naki, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, erken yaşta başlayan cinsel ilişki, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık gibi faktörlerin HPV enfeksiyonunu tetikleyebileceğini belirtti. Tarama testlerinin 25 yaşından itibaren düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 30 yaşından sonra yapılan HPV testlerinin ise kritik olduğunu söyledi.

Kanserin Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Naki, tarama yapılmayan toplumlarda kanserlerin ileri evrede tespit edildiğini ve cerrahi müdahalenin zorlaştığını açıkladı. Erken evre kanserlerde cerrahi müdahalenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naki, ilerlemiş evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapinin tedavi yöntemleri olduğunu belirtti.

“Dokuzlu HPV Aşısı Yüzde 90 Koruma Sağlıyor”

Prof. Dr. Naki, HPV enfeksiyonuna karşı geliştirilen dokuzlu HPV aşısının önemine değinerek, aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90 koruma sağladığını belirtti. Aşının 9-15 yaş arası çocuklara yapılmasının ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 15 yaşından sonra da aşılamanın uygulanabileceğini kaydetti.

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.