Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Hakkında Uzmanlardan Öneriler

Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kalbe iyi gelen besinlerin önemini vurguluyor.

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının damar ve kalp sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalbin vücuda hayat pompaladığını ve bu nedenle korunmasının önemine değindi. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerin, damar sağlığını olası rahatsızlıklara karşı güçlendirebileceğini belirtti.

1. Yaban Mersini

Yaban mersini, damarları oksidatif stresten koruyarak kan damarlarının elastikiyetini artırır ve dolaşım sistemini destekler.

2. Yağlı Balık

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yağlı balıklar, iltihabı azaltır, kan basıncını dengeler ve damar tıkanıklıklarını önler. Haftada en az 2 kez yağlı balık tüketimi önerilir.

3. Zeytinyağı

Zeytinyağı, damar sertliğini önleyen tekli doymamış yağlar ve polifenoller içerir. Akdeniz diyetinin zeytinyağı ile zenginleştirilmiş versiyonunun damar hastalıklarını azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

4. Ispanak

Ispanak, folat, magnezyum ve nitratlar bakımından zengin olup damarları genişleterek kan akışını artırır. Yeşil yapraklı sebzelerin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.

5. Bitter Çikolata

Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata, damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlatır, tansiyonu düşürür.

6. Ceviz

Ceviz, omega-3 ve E vitamini açısından zengin olup anti-inflamatuar özellikleri sayesinde damar duvarlarını korumaya yardımcı olur.

7. Domates

Domates likopen içeriğiyle damar duvarlarındaki hasarları azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur.

8. Yulaf

Yulaf, içeriğindeki beta-glukan sayesinde kolesterolü düşürerek damarları korur.

9. Sarımsak

Sarımsak, allicin içeriğiyle damarları gevşetir ve kan basıncını düşürür.

10. Yeşil Çay

Yeşil çay, damar iltihabını azaltır, kolesterolü dengeler ve kalp krizi riskini azaltır. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde temel önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Kalp sağlığını destekleyen besinleri düzenli olarak tüketmek, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Akciğer kanserinin tanısında önemli bir gelişme yaşandı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk ve ekibi, akciğer kanseri tanısında önemli bir başarı elde etti.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.

Bu ikiliye kimse inanmıyor! Narla tuz lezzet patlaması yapıyor, doğal iştah açıcı

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.