Milliyet Arkeoloji 45. sayısında soruyor: İstanbul’da bir antik kent olduğunu biliyor musunuz?

Bathonea Kazılarında İstanbul’un Tarihi Kalıntıları Ortaya Çıkıyor

Bathonea’da Hellenistik Dönem’den Geç Osmanlı’ya kadar geniş bir dönemde tarihi kalıntılar bulunduğu belirtilerek buradaki kazılarla İstanbul’un bilinen ilk hastanesinin bulunduğu, Byzantion kentinin çevresindeki phylelerden birinin tespit edilmiş olduğu, M.Ö. 2. binyıla ait buluntuların İstanbul tarihine önemli katkılar yaptığı, bilinen bazı depremlerin arkeolojik kanıtlarına ulaşıldığı, İstanbul’a ulaşan gemilerin rotalarına dair bilgiler elde edildiği kaydediliyor.

İstanbul’un Görülmesi Gereken Yerleri

Dergi, Bathonea’nın ardından İstanbul’un altındaki diğer İstanbul’a; tarihi sarnıçlara ve Ayasofya’nın altındaki yer altı yapılarına uzanıyor. Milliyet Arkeoloji son olarak 15. yüzyılda inşa edilen Davutpaşa Medresesi’ne mercek tutarak okurlarını İstanbul’un farklı dönemlerinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Soruların Peşinde…

Dergide ayrıca Eskişehir’deki Küllüoba Höyüğü’nde Tunç Çağı’nda yapıların neden gömüldüğü, Kilis’te hangi kayıp Tunç Çağı kenti olduğu araştırılan Oylum Höyük’ün, son buluntulara göre “Nuhaşşe” ülkesinin başkenti olup olmadığı, 6. yüzyılda Dara Antik Kenti önlerinde Romalılar ve Sasaniler arasındaki savaşın tam olarak nerede yapıldığı sorularına da yanıt aranıyor.

Milliyet Arkeoloji’nin 45. sayısı, 19 Ocak Pazar günü Milliyet’le birlikte İstanbul, Ankara (Çankaya) ve İzmir’de bayilerde, ayrıca Milliyet e-gazete uygulamasında. Dergiyi, Shopier ve Dergi Kapında ile internet üzerinden de satın alabilirsiniz.

Related Posts

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

EGM emniyet müdürü atama açıklaması! Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 2025 yılı genel atama döneminde Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesindeki personelin atamalarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından ve resmi web sitesinden yapılan açıklamayla, atamaların tamamlandığı ve yeni görev yerlerinin belirlendiği bildirildi. Peki, Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

İsrail NATO ülkesi mi? İsrail ve İran NATO üyesi mi?

İsrail ve İran NATO ülkesi mi sorusu, savaşı yakından takip eden pek çok kişinin kafasındaki soru işareti olmaya devam ediyor. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), 4 Nisan 1949’da 12 kurucu ülkenin katılımıyla kurulmuş uluslararası bir askeri ittifaktır. Günümüzde (2025 itibarıyla) 32 üye ülkesi bulunmaktadır. Peki, İran ve İsrail NATO ülkesi mi? NATO ülkeleri kimler? İşte, o ayrıntılar

AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne? Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı?

AYT 2025’te karşılaşılması dolayısıyla merak konusu oldu. Adaylar, ultrason ve tomografi arasında kalarak iki seçenekten birisini tercih etti. Peki, Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne?

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Etkinlik haftasında çocuklarla beraber

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Cumhuriyet Ortaokuluna sürpriz ziyaret gerçekleştirerek öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin ardından Mado Kadriye Kanbur İlkokulunu ziyaret etti ve öğrencilerin etkinliklerine katıldı.