Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Zirai Don Felaketi Üreticileri ve Arıcıları Vurdu

Geçen ay Türkiye, zirai don felaketi ile sarsıldı. Bu durum üreticiler arasında endişe yaratırken, tüketiciler de ürün bulma ve fiyatlar konusunda kaygılı hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararın sadece 16 meyve çeşidini etkilediğini belirtse de birçok üretici durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dondan zarar gördüklerini belirten arıcılar da mağdur olduklarını ifade ettiler.

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Niğdeli arıcıları ziyaret ettiği sırada, arıcılar sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve yetersiz destekler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini anlattılar.

Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesindeki arıcılarla bir araya gelerek, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici gerçeği ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemez hale geliyor. 9 milyon koloni ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası” şeklinde konuştu.

Don Çiçekleri Üretici ve Arıcıları Vurdu

Don felaketinden olumsuz etkilenen üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” dedi.

Üretici Lütfü Erdoğan ise, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerimizi alamıyoruz. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” diyerek durumu özetledi. Ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” şeklinde devam etti.

Karşılaştıkları birçok soruna değinen Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” şeklinde konuştu.

Sahte balın sadece analiz yoluyla tespit edilebildiğini vurgulayan Erdoğan, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” ifadeleriyle durumu özetledi.

Related Posts

Bakanlık stratejisini açıkladı! 3 ayda 1 trilyon lira iç borçlanma planı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz-eylül döneminde 906,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 1 trilyon 74,3 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. BAKANLIK 3 AYLIK STRATEJİSİNİ AÇIKLADI Bakanlık, gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma …

Brent petrol haftaya sınırlı düşüşle başladı

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varili ticaret anlaşmalarının iyimserliği ile 66,56 kadar düştü.

Garanti BBVA’dan zam kararı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe ara zam beklentileri arttı. İlk zam haberi Garanti BBVA’dan gelirken, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarda yüzde 12,5 ila yüzde 15 seviyesinde artışa gidileceği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük düzeyine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Mayıs itibarıyla yıllık enflasyonun son 3.5 yılın en düşük seviyesine indiğini belirterek, programlı ve kararlı adımlarla yıl sonunda enflasyonun yüzde 20’lere gerilemesini beklediklerini söyledi.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.

Türkiye’nin petrol ithalat ve ihracat verileri açıklandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Nisan 2025 dönemi için yayımladığı “Petrol Piyasası Sektör Raporu”, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatında artış, ihracatında ise azalma olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, en çok ham petrol ve …